Kuben - en del av KUBprojektet

 
Om du undrar vad det är för kub som plötsligt står utanför entrén till Midgårdsskolan kan jag berätta att det är en del av ett skolprojekt kring mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter som drivs av ett samarbete mellan Raoul Wallenberg Academy och Friends. 30 kuber har de skickat ut på olika gymnasieskolor över landet med varsin mänsklig rättighet. Vi fick den sista, Nr 30: Rätten till mänskliga rättigheter. 
 
Jag och bildlärarkollegan Eva ska jobba med projektet hela våren i kursen Estetisk Kommunkation med våra medie- och bildesteter som kommer fylla kuben med estetiska uttryck och tillhörande blogg. Vernissage på vår skola sker i maj och den 27 augusti kommer kuben ha transporterats till Stockholm för att visas upp bland alla andra kuber på Raoul Wallenbergs dag. 
 
Projektet som namgivits Varje människa kan göra skillnad har som mål att uppmuntra unga till civilkurage och att de ska få en ökad medvetenhet kring de mänskliga rättigheterna och Raoul Wallenbergs gärning och man motiverar projektet bland annat så här: 

"Det finns idag en bristande kunskap om de mänskliga rättigheterna bland elever i Sverige, trots att de står inskrivna både i skollagen och i läroplanerna. Känner man inte till sina rättigheter, vet man heller inte när ens egna eller andras rättigheter kränks. En del av projektet handlar om att lära sig mer om varje människas ansvar att ta ställning för medmänsklighet. Den tar sin utgångspunkt i historien och Raoul Wallenbergs insats i Budapest under andra världskriget, då han räddade livet på tusentals judar genom att förse dem med svenska skyddspass.

Vår övertygelse är att alla kan göra skillnad för ett bättre samhälle, var och en och tillsammans, om vi får rätt kunskap och verktyg."

 
#1 - Paul

Anita
Vilket intressant och viktigt projekt. Det hade varit kul att vara med men ni kommer att göra det bra det är jag övertygad om.
Lycka till skall bli spännande att se lite av processen på din blogg under tiden och kanske slutresultatet senare.
Paul

Svar: Hej Paul! Det känns väldigt lyxigt att bli levererad något så fint utan att behöva lägga en krona på det! Det är verkligen ett bra projekt och jag hoppas verkligen vi kan förvalta det på ett bra sätt! Kramar!
Anita Blomkvist Johansson