Kuben - en del av KUBprojektet

 
Om du undrar vad det är för kub som plötsligt står utanför entrén till Midgårdsskolan kan jag berätta att det är en del av ett skolprojekt kring mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter som drivs av ett samarbete mellan Raoul Wallenberg Academy och Friends. 30 kuber har de skickat ut på olika gymnasieskolor över landet med varsin mänsklig rättighet. Vi fick den sista, Nr 30: Rätten till mänskliga rättigheter. 
 
Jag och bildlärarkollegan Eva ska jobba med projektet hela våren i kursen Estetisk Kommunkation med våra medie- och bildesteter som kommer fylla kuben med estetiska uttryck och tillhörande blogg. Vernissage på vår skola sker i maj och den 27 augusti kommer kuben ha transporterats till Stockholm för att visas upp bland alla andra kuber på Raoul Wallenbergs dag. 
 
Projektet som namgivits Varje människa kan göra skillnad har som mål att uppmuntra unga till civilkurage och att de ska få en ökad medvetenhet kring de mänskliga rättigheterna och Raoul Wallenbergs gärning och man motiverar projektet bland annat så här: 

"Det finns idag en bristande kunskap om de mänskliga rättigheterna bland elever i Sverige, trots att de står inskrivna både i skollagen och i läroplanerna. Känner man inte till sina rättigheter, vet man heller inte när ens egna eller andras rättigheter kränks. En del av projektet handlar om att lära sig mer om varje människas ansvar att ta ställning för medmänsklighet. Den tar sin utgångspunkt i historien och Raoul Wallenbergs insats i Budapest under andra världskriget, då han räddade livet på tusentals judar genom att förse dem med svenska skyddspass.

Vår övertygelse är att alla kan göra skillnad för ett bättre samhälle, var och en och tillsammans, om vi får rätt kunskap och verktyg."

 

Berghs kommer till Umeå

 
Ett tips till dig som funderar på vidare studier inom reklam och grafisk kommunikation; Berghs School of Communication kommer till Umeå för att hålla i en informationskväll om sina utbildningar. De har en hel del att välja på så det kan vara lite snårigt att veta vad så det kan säkert vara en bra hjälp.
Så här skriver de på sin hemsida:
 
"Välkommen till en informerande och inspirerande träff med Berghs! Drömmer du om en framtid inom marknadsföring, webb, pr, produktionsledning eller design bör du definitivt boka in den 12/2. Då kommer vi till Umeå för att prata om våra heltidsutbildningar."
 
Det är ju en privatskola så alla utbildningar kostar en del men bättre merit än att ha utbildats där finns nästan inte eftersom Berghs rankas högt, kanske högst i Sverige, inom denna utbildningsfär. Går man en av deras längre utbildningar har man i princip garanterat jobb efteråt. Kan vara värt att ta lån för att gå en sån utbildning lik väl som man kan ta lån för att köpa bil tänker jag. Jag har varit iväg på studiebesök dit med arbetslaget några gånger på deras slututställning och vi är alltid lika imponerade. Och jag brukar känna en lätt avundsjuka på de som går där :-) Här är ett gammalt inlägg från ett sådant besök: Berghs slututställning 2012
 
Här hittar du mer information till informationskvällen den 12/2 som man också måste anmäla sig till: 
Information och inspirationskväll i Umeå