Kuben - en del av KUBprojektet

 
Om du undrar vad det är för kub som plötsligt står utanför entrén till Midgårdsskolan kan jag berätta att det är en del av ett skolprojekt kring mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter som drivs av ett samarbete mellan Raoul Wallenberg Academy och Friends. 30 kuber har de skickat ut på olika gymnasieskolor över landet med varsin mänsklig rättighet. Vi fick den sista, Nr 30: Rätten till mänskliga rättigheter. 
 
Jag och bildlärarkollegan Eva ska jobba med projektet hela våren i kursen Estetisk Kommunkation med våra medie- och bildesteter som kommer fylla kuben med estetiska uttryck och tillhörande blogg. Vernissage på vår skola sker i maj och den 27 augusti kommer kuben ha transporterats till Stockholm för att visas upp bland alla andra kuber på Raoul Wallenbergs dag. 
 
Projektet som namgivits Varje människa kan göra skillnad har som mål att uppmuntra unga till civilkurage och att de ska få en ökad medvetenhet kring de mänskliga rättigheterna och Raoul Wallenbergs gärning och man motiverar projektet bland annat så här: 

"Det finns idag en bristande kunskap om de mänskliga rättigheterna bland elever i Sverige, trots att de står inskrivna både i skollagen och i läroplanerna. Känner man inte till sina rättigheter, vet man heller inte när ens egna eller andras rättigheter kränks. En del av projektet handlar om att lära sig mer om varje människas ansvar att ta ställning för medmänsklighet. Den tar sin utgångspunkt i historien och Raoul Wallenbergs insats i Budapest under andra världskriget, då han räddade livet på tusentals judar genom att förse dem med svenska skyddspass.

Vår övertygelse är att alla kan göra skillnad för ett bättre samhälle, var och en och tillsammans, om vi får rätt kunskap och verktyg."

 

Berghs kommer till Umeå

 
Ett tips till dig som funderar på vidare studier inom reklam och grafisk kommunikation; Berghs School of Communication kommer till Umeå för att hålla i en informationskväll om sina utbildningar. De har en hel del att välja på så det kan vara lite snårigt att veta vad så det kan säkert vara en bra hjälp.
Så här skriver de på sin hemsida:
 
"Välkommen till en informerande och inspirerande träff med Berghs! Drömmer du om en framtid inom marknadsföring, webb, pr, produktionsledning eller design bör du definitivt boka in den 12/2. Då kommer vi till Umeå för att prata om våra heltidsutbildningar."
 
Det är ju en privatskola så alla utbildningar kostar en del men bättre merit än att ha utbildats där finns nästan inte eftersom Berghs rankas högt, kanske högst i Sverige, inom denna utbildningsfär. Går man en av deras längre utbildningar har man i princip garanterat jobb efteråt. Kan vara värt att ta lån för att gå en sån utbildning lik väl som man kan ta lån för att köpa bil tänker jag. Jag har varit iväg på studiebesök dit med arbetslaget några gånger på deras slututställning och vi är alltid lika imponerade. Och jag brukar känna en lätt avundsjuka på de som går där :-) Här är ett gammalt inlägg från ett sådant besök: Berghs slututställning 2012
 
Här hittar du mer information till informationskvällen den 12/2 som man också måste anmäla sig till: 

Osäkerheten kring lärarleg i Grafisk kommunikation

Skolverket vill inte riktigt ge mig godkänt för ett lärarleg i ämnet Grafisk kommunikation så de vill ha en exakt lista över antal kurser och år jag undervisat i Grafisk kommunikation. 
 
Min namne Anita som jobbar i administrationen satte samman en excelfil med kurserna som jag undervisat i som ni kan se här nedanför... jag trodde det var nåt fel med listan först, att den innehöll SAMTLIGA kurser jag undervisat i här på Midgårdsskolan, men det visade sig vara enbart graf-kurserna:
 
 
Det är alltså 40 grafiska kurser här i listan. Plus tre till som inte syns i denna lista för de låg i ett gammalt datorsystem som inte vår administratör kommer åt längre.
 
 
Trots detta så kan det hända att jag får sätta mig i skolbänken. Spännande! 

Panasonic Lumix DMC-TZ60

Umeå Centralstation fotograferad i all hast med den nya kameran när jag var på väg till jobbet på morgonen. 
 
Just nu är jag glad över några nya kompaktkameror vi köpt in på jobbet! Jag har även skrivit om detta i min personliga blogg anitabjohansson.blogg.se och visar också där lite fler bilder tagna med kameran så klicka er dit ifall ni vill se. Jag har inte hunnit testa den så mycket ännu men jag längtar efter att få prova i dagsljus, kanske jag får möjlighet till det i helgen. 
 
Kompaktkameran är också en "superzoomkamera", dvs att den har stort zoomomfång. Med andra ord en sån där kamera man vill ha med på semester och utflykter för att man då har möjlighet att zooma in motiv på avstånd. Och inte nog med det -  den har fått pris av TIPA (The Technical Image Press Association) som 2014 års bästa superzoomkamera! (Klicka här för att se hela listan för alla typer av kameror som hamnat på förstaplats)
 
Zoomobjektivet stjäl förstås en del ljus, så lägsta bländare är 3,3 så det är inte så lätt att få till finkorniga interiörbilder t.ex. 
 
Panasonic Lumix DMC-TZ60 kostar 3290:- på Cyberphoto  och på Prisjakt ser man andra butiker som går ner till 2990:-, de butikerna har jag inte beställt från nån gång så jag vet inte hur det brukar funka.
 
Så här ser kameran ut i den grå/silverfärg som vi beställt: