Gratis ljud

När man vill skapa ljudmattor av musik eller ljudeffekter är det tidsbesparande att ladda ner ljudfiler från gratissidor. Jag, eller mest eleverna förstås, har använt oss av följande under hösten:
  
Här måste man skaffa sig medlemskap men det går snabbt:
 
Sidan kan upplevas lite grötig så här är direktlänkarna till ljuden:
 
Inte lika rik på ljud som de andra sidorna, men ändå bra att ha:

Ljudredigering

I kursen Digitalt skapande har jag under hösten jobbat med ljudredigering i en ljudsaga. Jag har hittills i min undervisning använt mig av gratisprogrammet Audacity som är lätt att förstå och jobba i ...fast jag har å andra sidan inte jobbat i något annat ljudredigeringsprogram så jag har inte så mycket att jämföra med :-)
 
Audacity laddar du ner gratis här: Audacity download. Jag tror manualen för programmet kommer ner samtidigt som jag laddar ner programmet.
 
Logon känns kanske lite daterad men gränsnittet för programmet är rent och lätt att hitta i: 
 

Portfoliobloggar producerade av EM1 HT2014

Senast den 3/12 2014 kommer här publiceras länkar till medielevernas portfoliobloggar, så håll ut!
 
Uppdatering i februari:
Hoppsan! Det dröjde visst längre än jag påstod här ovanför att lägga in adresserna till bloggarna! Jag höll nämligen på att glömma bort det för tiden rusar ju alltid iväg.
 
Här är nu då länkarna till alla portfoliobloggar för eleverna som går i åk 1 på Estetik & Media läsåret 2014-2015. Bloggarna är skapade i kursen Medieproduktion 1: 
 
sofiamedia.blogg.se (Under uppbyggnad)

Mock ups - snygg presentation av grafisk form

En mockup-mall för varumärkespresentation.
 
Det är tur man har elever så att man lär sig något, som jag så vist brukar säga ;-) ...för en tid sedan fick jag tips av en av mina elever som går grafisk profil i åk 3 att man kan ladda hem grafiska mallar, så kallade "mockups", för att exemplifiera designarbeten i en förgjord 3D-fil. Mycket fiffigt och tilltalande. Det fejkade tidningsomslag jag publicerade igår var förresten också ett exempel på en slags mockup fast nätbaserad.
 
Man kan inte exportera de separata filerna som tryckbara filer, alltså som visitkort, brevpapper och dylikt, utan det här är mer för att få en proffsigt uttryck på ett presentationsmaterial av en grafisk profil man redan utfört. 
 
Det finns mockups för allt möjligt som har med grafisk form att göra men jag har hittils bara provat för varumärkeskonstruktion, eller grafisk profil, som den längre ner i det här inlägget.
Här har ni en sida med 40 länkar till nedladdningsbara mockups för varumärkesdesign/grafiska profiler:  
:
 
Jag snabbritade denna "bläckplump" för att ha en logotypliknande form att lägga in i mockup-mallen. 
 
 
Sen öppnade jag filen lager för lager och la in "bläckplumpen". Jag bytte färg på den vid behov, och ändrade även innehållet i vissa texter. Jag har inte lagt ner nån tid på att ändra designen i övrigt, utan jag ville bara visa hur det ser ut när man ändrar. 
 
Så här ser lagren ut i just den här mockup-filen. 

Affischhistoria

La Belle Epoque, slutet av 1800-talet till början av 1900-talet. Designer: Jules Cheret.
 
 
Hej hej! Det var länge sen... har varit lite upptagen och haft lite lite att blogga om men nu tänkte jag tipsa om snygg posterdesign från historien. Som jag berättade i mitt senaste inlägg så skulle jag alltså ha en genomgång av affischens historia, så jag tänkte att ni ju kunde få lite tips från vad jag hittat, och visa några favoriter ur affischhistorien.
 
På denna sida >> A Brief Historiy of Vintage Poster hittade jag ett bra sammandrag av affischhistorien med många designernamn som man sen kan söka på för att hitta fina bildexempel.
 
Jo just det, på svenska gör vi skillnad på "affisch" och "poster"; en affisch har ett lite mer informativt syfte med mer textinformation medan en poster i princip bara kan innehålla en bild/illustration och kortfattad text och mest ha ett dekorativt syfte. På engelska har jag däremot inte kunnat hitta någon begreppsskillnad, där heter allt poster kort och gott.
 
Affischerna presenteras ungefär i den turordning designstilarna uppkommit.
 
Art Noveau/Jugend, mer stiliserad och något senare än och samtida med La Belle Epoque. Designer: Leopoldo Metlicovitz.
 
 
Designen börjar stiliseras på 1920-talet och den som var stor stilbildare var Leonetto Cappiello som renodlade Art Nouveaus dekorativa former.
 
Designern Ludwig Hohlwein var stilföreträdare inom den avskalade designstilen man kallade "Plakatstil" som var inspirerad av Cappiellos rena uttryck.
 
Konstruktivistisk posterdesign skapad av Alexander Rodchenko. Efter andra världskriget designade man maskinellt och med starka diagonaler med inspiration från futurismen, dadaismen, kubismen och expressionismen.
 
Den konstruktivistiska designern populariserades och kommersialiserades till en stil kallad Art
Deco. Här i A.M. Cassandres typiska airbrushteknik.
 
Art Deco i britten Tom Purvis design. 
 
Nu blir det ett stort hopp från sent 1930-tal till tidigt 1960-tal här då International Typograhic Style, eller Swiss style, kom stort (bilden innehåller en blandning av originalaffischer och nytolkningar av stilen). En ren typografisk stil med raka former fick stort genomslag i Europa samtidigt som...
 
...en stark våg av laglös psykedelisk design fick stort genomslag i USA. Designer: Victor Moscoso.
 
Även denna är av Victor Moscoso. Denna psykedeliska design hämtade sin inspiration från OP-konsten och surrealismen och även den tidiga art nouveau-/jugendstilen, så med detta avslutar jag och anser cirkeln sluten :-)