Med eleverna på Västerbottens Museum

För att teama ihop våra medielever så planerade vi för några veckor sedan in en programdag på Västerbottens Museum till idag. 
Dagen inleddes med att vi blev introducerade för museets verksamhet. Vi fick bland annat veta lite om Västerbottens Museums ansvarsområden, att de ska täcka hela Västerbottens läns kulturhistoria och att målgruppen är "alla".
Efter presentationen så blev våra elever indelade i grupper och tilldelade ett uppdrag de skulle utföra under dagen på museet.  

En fin skyltdocka från 1920-talet om jag får gissa. Den stod i utställningen om textil- och modehistoria. 
 
I textilutställningen har man chans att prova och känna på en del material.
 
Fashinoabla klippdockor. 
 
Även en del ännu äldre plagg fanns utställda. 
 
Ett favoritfoto av västerbottensfotografen och livsskildraren Sune Jonsson täcker en hel vägg inne i museet.
 
De aktuella utställningskatalogerna. 
 
Två nya dokumenära fotouställningar som skildrar människor í Syrien och på flykt öppnar söndag den 27/9. 
 
Elevernas uppdrag under dagen var att på ett lekfullt sätt komma på ett utkast till en kampanjidé för museet så dem kunde man hitta utspridda över hela museet. 
 
 
Här kommer så alla gruppers affischförslag med smarta slogans. De gjorde även reklamfilm och lite andra saker. Jag kompletterar med namn när jag får möjlighet: 
 

Planeringstid

De här första veckorna av terminen är fulltecknade av planering, planering och åter planering. Hela kurser ska planeras upp och nästan varje lektion ska en ny genomgång förberedas. Det brukar lugna ner sig något framåt höstlovet, då har eleverna oftast fått tillräcklig grund att stå på för att klara sig själv i lite längre uppgifter. 
 
Häromdagen redovisade mina elever som läser Grafisk illustration presentationer av olika illustratörer jag valt ut och som de letat upp fakta om. Lite för att få en känsla av hur olika illustratörsyrket kan se ut och för att de ska få inspiration och information om olika stilar och uttryck. Ofta lär jag mig också något nytt om illustratörerna vid de här tillfällena. 
 
Jag kom mig exempelvis för att googla bilder på Jenny Nyström, hon som brukar sägas vara den som skapat den svenska jultomten, och hittade då denna målning som liksom visar sinnebilden av svensk sommar. Eftersom jag lider av kraftig efter-sommar-blues så blev jag väldigt längtig och sentimental när jag såg den. 
 
Det är svårt att känna samma slags längtan och kärlek till den kommande snön även om den här bilden eventuellt gör det en droppe lättare att tänka sig. Även denna målning är utförd av av Jenny Nyström.